Bułeczki czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski.W osobnym naczyniu robimy zaczym z drożdży i cukru.Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do mąki,następnie dodajemy mleko i masło.Wyrabiamy gładkie ciasto.Na samym końcu podczas wyrabiania dodajemy sól.Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
2.Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 12 równych części.Formujemy z nich kulki,następnie każdą spłaszczamy i lepimy w podłużną bułeczkę.Układamy na blachę i przykrywamy ściereczką.Pozostawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia
3.W tym czasie możemy przygotowac nadzienie.Wszystkie składniki nadzienia rozetrzec łyżką lub zmiksować.Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem.Ostrym nożem naciąć do połowy, (wzdłuż lub dwa razy na ukos) i wycisnąć w to miejsce nadzienie.Ja do wyciśnięcia użyłam woreczka cukierniczego.
4.Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut.Teraz pozostaje tylko napawać się zapachem dochodzącym z piekarnika i czekać na te przepyszne bułeczki.
Komentarze