Bułeczki czosnkowe

5 (142 ocen)

Najlepsze są jeszcze ciepłe, chociaż wystudzone tego samego dnia też są fantastyczne.

Składniki:

  • (na 12 bułeczek)
    Ciasto:
    400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
    10 g drobnego cukru
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
    260 g ciepłego mleka
    30 g masła, roztopionego
    Dodatkowo:
    1 jajko roztrzepane
    Nadzienie:
    60 g miękkiego masła
    8 ząbków czosnku drobniutko posiekanych
    2 łyżeczki natki pietruszki posiekanej
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski.W osobnym naczyniu robimy zaczym z drożdży i cukru.Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do mąki,następnie dodajemy mleko i masło.Wyrabiamy gładkie ciasto.Na samym końcu podczas wyrabiania dodajemy sól.Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
  • 2. Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 12 równych części.Formujemy z nich kulki,następnie każdą spłaszczamy i lepimy w podłużną bułeczkę.Układamy na blachę i przykrywamy ściereczką.Pozostawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia
  • 3. W tym czasie możemy przygotowac nadzienie.Wszystkie składniki nadzienia rozetrzec łyżką lub zmiksować.Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem.Ostrym nożem naciąć do połowy, (wzdłuż lub dwa razy na ukos) i wycisnąć w to miejsce nadzienie.Ja do wyciśnięcia użyłam woreczka cukierniczego.
  • 4. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut.Teraz pozostaje tylko napawać się zapachem dochodzącym z piekarnika i czekać na te przepyszne bułeczki.
  • 5. Inspiracja:Moje wypieki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować