Bułeczki cynamonowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże wkruszyć do mleka i odstawić na ok. 5min. Masło roztopić i wystudzić. Wlać do mleka, dodać cukier, jajko i cynamon. Zmiksować na gładko. Mąkę wsypywać stopniowo. Gdy ciasto będzie odchodzić od ścianek wyciągnąć, wyrobić jeszcze ręką i zbitą, błyszczącą kulę ciasta, włożyć do natłuszczonej miski. Odstawić na ok 60min. Przykryć ściereczką.
2.Nadzienie:
Masło stopić, do ciepłego masła wsypać startą czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać cynamon. Wymieszać.
3.Ciasto rozwałkować na prostokąt (grubość ok 10mm). Posmarować nadzieniem i zwinąć w roladę. Kroić ukośne plastry. Odstawić jeszcze na 20min. Piekarnik nagrzać do 180*C. Przygotowane plastry układać na 'kratce' i piec ok 20min.
Porady
bułeczki zwiększają swoją objętość w trakcie pieczenia, więc należy je ułożyć z większym odstępem
Komentarze