Bułeczki cynamonowe z czekoladą

4.48 (160 ocen)

  • 1 godz. 40 min

pyszne, puszyste i aromatyczne bułeczki cynamonowe z czekoladą

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250ml mleka
    100g masła/margaryny
    70g cukru
    20g drożdży świeżych
    1 jajko
    500g mąki pszennej
    1 łyżeczka cynamonu

    Nadzienie:
    50g czekolady mlecznej
    50g masła/margaryny
    1 łyżka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki cynamonowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1vv37iw 1. Ciasto:
    Drożdże wkruszyć do mleka i odstawić na ok. 5min. Masło roztopić i wystudzić. Wlać do mleka, dodać cukier, jajko i cynamon. Zmiksować na gładko. Mąkę wsypywać stopniowo. Gdy ciasto będzie odchodzić od ścianek wyciągnąć, wyrobić jeszcze ręką i zbitą, błyszczącą kulę ciasta, włożyć do natłuszczonej miski. Odstawić na ok 60min. Przykryć ściereczką.
  • image-1ef9m4w 2. Nadzienie:
    Masło stopić, do ciepłego masła wsypać startą czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać cynamon. Wymieszać.
  • image-1ajcwh5 3. Ciasto rozwałkować na prostokąt (grubość ok 10mm). Posmarować nadzieniem i zwinąć w roladę. Kroić ukośne plastry. Odstawić jeszcze na 20min. Piekarnik nagrzać do 180*C. Przygotowane plastry układać na 'kratce' i piec ok 20min.

Porady

bułeczki zwiększają swoją objętość w trakcie pieczenia, więc należy je ułożyć z większym odstępem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować