Bułeczki cynamonowe (Cinnamon Rolls)

0 (0 ocen)

Bardzo popularne w Wielkiej Brytanii i Irlandii :)

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    500 g mąki
    30 g drożdży
    250 ml ciepłego mleka
    50 g cukru
    szczypta soli
    1 jajko
    1 żółtko
    70 g miękkiego masła
    +
    1 jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania
    Masa:
    70 g roztopionego masła
    2 łyżki cynamonu
    1/2 szklanki brązowego cukru

Bułeczki cynamonowe (cinnamon rolls) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy do ciepłego mleka, mieszkamy, odstawiamy do spęcznienia, przykrywamy ściereczką.
  • 2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i sól, mieszamy. Dolewamy drożdże i mieszamy łyżką.
  • 3. Chwilę wyrabiamy ciasto i w trakcie dodajemy jajko i żółtko. Jeśli ciasto bardzo się klei dosypujemy po odrobinie mąki, aż do uzyskania elastycznego, odchodzącego od ręki ciasta. Wyrabiamy kolejne 5 minut i dodajemy miękkie masło. Dobrze zagniatamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
  • 4. Po tym czasie ciasto zagniatamy jeszcze raz przez chwilę, dzielimy na dwie części i każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 20 x 20 cm (może być trochę dłuższy). Smarujemy dość obficie roztopionym masłem i posypujemy mieszanką cynamonu z cukrem. Zwijamy w rulon i kroimy na plastry grubości około 2 cm.
  • 5. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem z mlekiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy