Bułeczki cynamonowe (cinnamon rolls) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy do ciepłego mleka, mieszkamy, odstawiamy do spęcznienia, przykrywamy ściereczką.
2.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i sól, mieszamy. Dolewamy drożdże i mieszamy łyżką.
3. Chwilę wyrabiamy ciasto i w trakcie dodajemy jajko i żółtko. Jeśli ciasto bardzo się klei dosypujemy po odrobinie mąki, aż do uzyskania elastycznego, odchodzącego od ręki ciasta. Wyrabiamy kolejne 5 minut i dodajemy miękkie masło. Dobrze zagniatamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
4.Po tym czasie ciasto zagniatamy jeszcze raz przez chwilę, dzielimy na dwie części i każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 20 x 20 cm (może być trochę dłuższy). Smarujemy dość obficie roztopionym masłem i posypujemy mieszanką cynamonu z cukrem. Zwijamy w rulon i kroimy na plastry grubości około 2 cm.
5.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem z mlekiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Komentarze