Bułeczki cynamonowe

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Przepis z kuchni amerykańskiej

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 50 dekagramów
    - masło: 10 dekagramów
    - jajka: 2 sztuki
    - mleko: 1 szklanka
    - cukier: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - tłuszcz do wysmarowania formy: 1 szczypta
    - Nadzienie: masło: 10 dekagramów
    - Nadzienie: cukier: 8 łyżek
    - Nadzienie: cynamon: 8 łyżeczek
    - drożdże: 5 dekagramów

Bułeczki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać roztopione i ostudzone masło, mąkę, cukier, 2 jajka, posolić. Wyrobić ciasto aż będzie lśniące i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia: powinno podwoić objętość. Stolnice posypać mąką, wyłożyć ciasto, uformować dwa wałki, które pokroić na 10 - 12 części, lekko je rozpłaszczyć. Przygotować nadzienie: miękkie masło wymieszać z cukrem i cynamonem. Na każdym kawałku ciasta położyć nadzienie, uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki położyć na posmarowanej blasze i zostawić do wyrośnięcia, a gdy wyrosną posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w gorącym piekarniku (225 C) na złoty kolor (ok. 12 - 15 minut).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy