Bułeczki cynamonowe z lukrem z serka białego

2.5 (2 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne, tradycyjne szkockie bułeczki cynamonowe.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kubek ciepłego mleka ( temp.45°C)
    1/4 kubka stopionego ciepłego lecz nie gorącego masła
    5 łyżki cukru
    2-1/2 łyżeczki drożdży instant
    1 jajko lekko ubite
    3 1/2 kubka mąki
    1/4 łyżeczki soli
    olej
    Nadzienie bułeczek:
    1/2 kubka brązowego cukru
    2 łyżki cynamonu
    2 łyżki stopionego masła (musi ostygnąć)
    Lukier
    4 oz | 110 gram delikatnego gładkiego twarożku w temperaturze pokojowej
    2 łyżki stopionego masełka
    2 łyżki mleka
    1 łyżeczki aromatu waniliowego
    1 kubek cukru pudru
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Bułeczki cynamonowe z lukrem z serka białego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki cynamonowe 1. 1. Podgrzać piekarnik do temperatury 200°F | 100°C.
    Ciasto drożdżowe:

    1. Wymieszać ciepłe mleko z masełkiem ,cukrem i drożdżami w dużej misce. Poczekać około 10 minut aż napęcznieje (zacznie pracować).

    2. Po tym czasie do masy dodać jajka ubite oraz dokładnie 3 1/2 kubka mąki i sól i wymieszać za pomocą miksera abo rąk ( najlepiej w rękawiczkach bo ciasto będzie klejące) lub łyżką drewnianą do momentu aż ciasto będzie gładkie. Następnie przenieś ciasto na powierzchnię oprószoną mąką i wyrabiaj do uzyskania elastycznego , gładkiego ciasta (około 2minut)

    3. Następnie wysmaruj miskę cienką warstwą oleju i przenieś ciasto do miski i obtocz je delikatnie w tym oleju z miski ( robi się tak aby podczas wyrastania nie zrobiło się suche z wierzchu) Wyłącz piekarnik i przenieś ciasto w misce do piekarnika i pozostaw je tam na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i pozostaw na kolejne 30 minut aż podwoi swoją objętość. Można też od razu położyć miskę z ciastem w ciepłym miejscu, przykrytą ściereczką około 1.5 godziny do podwojenia wielkości.

    4. Po wyrośnięciu ciasto wyrobić ponowne delikatnie i rozwałkować na prostokąt o wymiarach : 48cmX33cm. Następnie wysmarować ciasto rozpuszczonym masełkiem i oprószyć cynamonem wymieszanym z brązowym cukrem, po czym zawijamy ciasto jak roladę . Następnie delikatnie odciąć brzegi rolady by była tak samo gruba na całej długości. Następnie pokroić powstałą roladę na około 15 lub 12 równych plastrów.
    5. Przenieść bułeczki do wysmarowanego tłuszczem naczynia( brytfanny) o wymiarach 23 cmX33cm. Przykryć i odstawić do podwojenia wielkości
    6. Gdy wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C | 350°F Piec przez około 25 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu gdy lekko ostygną pokryć lukrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować