500 g mąki
250 ml mleka
30 g drożdży
1 jajko
1 łyżeczka cukru
półtorej łyżeczki soli
30 g masła stopionego
Sposób przygotowania przepisu:
bułeczki codzienne
1.
Mleko podgrzać, wymieszać z drożdżami i cukrem. Odstawić na 10 minut. Dodać resztę składników, wyrobić ciasto aż będzie odchodzić od ręki i odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 12 części. Formować kulki i układać na blaszce do pieczenia. Odstawić na pół godziny. Piec w 200*C około 15-20 minut, aż będą rumiane.
Porady
bułeczki można posypać makiem lub ziarnami
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze