Bułeczki "chmurki"

0 (0 ocen)

Dziecinnie proste w wykonaniu bułeczki nadziewane ubitym białkiem. Ciasto jest mięciutkie w teksturze przypomina ciasto francuskie.

Składniki:


  • 2 i 1/2 szklanki mąki
    200 g masła
    3 jajka
    150 g śmietany
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka octu
    szczypta soli

Bułeczki "chmurki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chmurki 1. Mąkę przesiać, dodać masło i drobno posiekać. Dodać żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, ocet zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na minimum 2 godziny do lodówki.

    Ubić białka ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru.

    Stolnice oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować. Ciasto pokroić na kwadraty, na środek nałożyć łyżeczkę piany z białek, zlepić końce i uformować bułeczkę. Bułeczki układać na natłuszczona blaszkę, na wierzchu można posmarować rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 20-25 minut w 180*C.

    http://olainthekitchen.blogspot.com/

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy