Bułeczki cebulowo - serowe z tymiankową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z solą wsyp do miski. Drożdże wymieszaj z ciepłą wodą i cukrem. W międzyczasie cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij na oliwie. Odstaw by wystygło.Do mąki powoli wlewaj mieszaninę drożdży z wodą i zagniataj dłonią ciasto.Teraz dodaj cebulkę wraz z oliwą i tymianek. Zagnieć i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Trwa to około godzinki. Po tym czasie ciasto zagnieć ponownie,podziel na 15 kulek. Z każdej kulki uformuj małą bułeczkę i ułóż na papierze do pieczenia ,odstaw na 1\2 godziny do ponownego wyrośnięcia.Później posmaruj bułki wodą i obsyp serem. Piecz 15 minut w 200 stopniach.
Porady
Bułki można smarować roztrzepanym jajkiem i zrezygnować z sera
Komentarze