Bułeczki cebulowo - serowe z tymiankową nutą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Swietny sposób na domowe pieczywo,łatwy przepis i proste wykonanie

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 gram mąki tortowej,300 ml ciepłej wody ,2,5 dag drożdży,2 łyżeczki soli,łyżeczka cukru,5 łyżek oliwy z oliwek , cebula ,garść startego sera żółtego, 1\2 łyżeczki suszonego tymianku

Bułeczki cebulowo - serowe z tymiankową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z solą wsyp do miski. Drożdże wymieszaj z ciepłą wodą i cukrem. W międzyczasie cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij na oliwie. Odstaw by wystygło.Do mąki powoli wlewaj mieszaninę drożdży z wodą i zagniataj dłonią ciasto.Teraz dodaj cebulkę wraz z oliwą i tymianek. Zagnieć i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Trwa to około godzinki. Po tym czasie ciasto zagnieć ponownie,podziel na 15 kulek. Z każdej kulki uformuj małą bułeczkę i ułóż na papierze do pieczenia ,odstaw na 1\2 godziny do ponownego wyrośnięcia.Później posmaruj bułki wodą i obsyp serem. Piecz 15 minut w 200 stopniach.

Porady

Bułki można smarować roztrzepanym jajkiem i zrezygnować z sera

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy