Drożdżowe bułeczki brzoskwiniowo cynamonowe

  • wyświetlono: 555 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Idealnie sprężyste, odpowiednio maślane - najlepsze bułeczki drożdżowe jakie można sobie wyobrazić! Na śniadanie lub podwieczorek. Są naprawdę uzależniające i bardzooo smakują dzieciom! :)

  • 120min

Składniki

Ciasto:
3/4 szklanki mleka
cukier waniliowy
80 g masła
1/4 szklanki cukru
2 jaja
1 opakowanie suchych drożdży instant (7g)
1/4 łyżeczki soli
3 szklanki mąki

Nadzienie I:
słoiczek dżemu brzoskwiniowego (lub innego ulubionego)

Nadzienie II:
50 g miękkiego masła do posmarowania ciasta
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka cynamonu

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe bułeczki brzoskwiniowo cynamonowe

  • Drożdżowe bułeczki brzoskwiniowo cynamonowe1. Masło roztopić, ostudzić. Mleko z cukrem waniliowym podgrzać - (nie gotować!) zdjąć z ognia. Jaja wybić do miseczki i roztrzepać. Do letniego mleka wlać roztopione masło, dodać cukier i jaja, wymieszać.
  • Drożdżowe bułeczki brzoskwiniowo cynamonowe2. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i sól, wymieszać. Następnie wlać mleko wymieszane z pozostałymi składnikami. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie z łatwością odchodziło od ręki i boków miski.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 - 1,5 godziny).
  • Drożdżowe bułeczki brzoskwiniowo cynamonowe3. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta odciąć 1/5 ciasta, rozwałkować na wielkość formy i wyłożyć nim dno tortownicy tworząc bezpieczny spód dla bułeczek.
  • Ddrożdżowe bułeczki brzoskwiniowo cynamonowe4. Pozostałe ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować na prostokąty o grubości około 5 mm, podsypując w razie konieczności mąką.
    Na jednym placku rozsmarować dżem i zwinąć ciasto w roladę, rozpoczynając od dłuższego boku. Pokroić na plastry o grubości 3,5 cm i ułożyć rozcięciem do góry w tortownicy na spodzie z ciasta drożdżowego .
    Drugi placek posmarować miękkim masłem(jak kanapkę) i posypać mieszanką cukru i cynamonu. Zrolować, pokroić i ułożyć w tortownicy - bułeczki mogą się stykać.
  • Drożdżowe bułeczki brzoskwiniowo cynamonowe5. Odstawić jeszcze na 30 minut by bułeczki lekko podrosły.
    Piec w temperaturze 200 st. C przez około 35 - 40 minut.

Porady

Z racji, że mamy dwa nadzienia bułeczek możemy je ułożyć - na dwóch oddzielnych połówkach lub naprzemiennie - tworząc szachownicę smaków.
Bułeczki powstają błyskawiczne - chwila wyrabiania, godzina czekania na podwojenie objętości, pół godziny wyrastania uformowanych już bułeczek!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciecynamonbułeczki drożdżoweciasto drożdżoweciasto do kawydżem brzoskwiniowybułeczki śniadaniowe

Komentarze

Podobne przepisy

Bułeczki z cynamonową skorupką.

Dodane przez: BABECZKA 35

Bułeczki z cynamonową skorupką

Pyszne i niezwykle puszyste bułeczki....

Bułki drożdżowe z parmezanem

Dodane przez: Giacomo

Bułeczki drożdżowe z parmezanem

Uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe,...

Pyszne drożdżowe bułeczki

Dodane przez: anaid123

Bułeczki drożdżowe z odzysku

Nie macie pomysłu co zrobić z mięsem...

Bułeczki drożdżowe z cynamonem

Dodane przez: Marcelina

Bułeczki drożdżowe z cynamonem

Przepyszne bułeczki z cynamonem...

Bułeczki

Dodane przez: Mniam1

Bułeczki drożdżowe z makiem

Zwyczajne, drożdżowe bułeczki z...

Drożdżowe bułeczki śniadaniowe

Dodane przez: Kuchnia Marty

Drożdżowe bułeczki śniadaniowe

Dziś zapraszam na niezwykle proste...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE