Bułeczki gryczane z dodatkiem siemiena lnianego idealnie sprawdzą się u osób które nie mogą spożywać glutenu, spróbowałam bułkę zapiec w formie tostów i także okazała się rewelacyjna.
2 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
10g świeżych drożdży
400ml zimnej wody
30g płatków owsianych bezglutenowych
10g siemienia lnianego
170g maki gryczanej
1/2 łyżeczki soli
10g łusek babki jajowatej
papier do pieczenia firmy FPHU Green Pack
Bułeczki bezglutenowe, najlepsze w formie tostów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Drożdże rozpuścić w wodzie.
2. Połączyć z pozostałymi dodatkami, przemieszać łyżką drewnianą aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką, pozostawić na około 2 godziny.
4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, polecam firmy FPHU Green Pack.
5. Za pomocą łyżki nakładamy ciasto kształtując bułki, ciasto jest dość luźne, dlatego polecam łyżką.
6. Pozostawiamy bułeczki na minimum pół godzinki aby delikatnie urosły. Posypujemy siemieniem lnianym.
7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 220*
Komentarze