Bułeczki bez wyrabiania

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Kiedy nie ma czasu na szukanie przepisu, ponieważ Prezes szaleję i skupia na sobie całą moją uwagę, wtedy wymyślam i działam i wychodzą całkiem fajne potrawy. Tym razem połączyłam składniki, które miałam pod ręką i wyszły super bułeczki z chrupiącą skórką i bardzo delikatnym wnętrzem.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 250 ml ciepłego mleka, 270g mąki pełnoziarnistej , 100g mąki kukurydzianej, 1 jajko, 1 opakowanie suchych drożdży (7g), 50g masła, 2 łyżeczki mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru, coś do posypania (użyłam sezamu)
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka dodać drożdże, 2 łyżeczki mąki i cukru- dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut do ruszenia. W misce połączyć obie mąki, dodać rozczyn, jajko i miękkie masło, zagnieść ciasto, ale nie wyrabiać. Włożyć ciasto do posmarowanej oliwą miseczki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie, podzielić ciasto na 7 równych części, uformować bułeczki, wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, posmarować bułeczki mlekiem, posypać sezamem lub czymkolwiek innym. Piec w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku przez około 25-30 minut. Prezesowi bardzo smakowała bułeczka ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować