Bułeczki bao z szynką pulled pork - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułeczki bao:
W odrobinie wody rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Odstawiamy na 10 minut.
Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy zaczyn oraz resztę ciepłej wody i olej. Wyrabiamy tak długo aż zacznie odchodzić od ręki lub za pomocą miksera z hakami do wyrabiania. Gotowe ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. godzinę.
W tym czasie przygotowujemy garnek z wodą oraz sitka do parowania (lub -jeśli mamy- parowar).
Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części, formujemy w kulkę i wałkujemy na okrągły placek o śr 10cm. Smarujemy olejem i składamy na pół.
Układamy nad parującą wodą i pod przykryciem trzymamy ok 15 minut.
Wieprzowina pulled pork:
Za przygotowanie mięsa zabieramy się min 2 dni wcześniej.
Wszystkie przyprawy oraz cukier staramy się rozdrobnić w moździerzu. Mięso myjemy w zimnej wodzie, a następnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Dokładnie smarujemy olejem i nacieramy przyprawami. Przekładamy do pojemnika (najlepiej próżniowego z możliwością odessania powietrza) i marynujemy min. 24 godziny.
Cebulę siekamy w piórka, czosnek przepuszczamy przez praskę. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na niej układamy zamarynowane mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 10 minut, obracamy na drugą stronę i pieczemy ponownie tyle samo.
Po obsmażeniu mięso podlewamy wodą, zamykamy naczynie i pieczemy przez 9 godzin w zmniejszonej do 100⁰C temperaturze. Co jakiś czas podlewamy wytworzonym sosem.
Po upieczeniu zbieramy tłuszcz wytworzony w trakcie pieczenia, a pozostały sos mieszamy z wieprzowiną, którą widelcem możemy bez problemu „poszarpać”.
Przygotowane bułeczki bao podajemy z odrobiną mięsa pulled pork, surówką np. coleslawem z czerwonej kapusty oraz ogórkiem i pomidorem. Polecam, bo choć pracochłonne to bardzo smaczne!
Komentarze