Bułeczki bao z szynką Pulled pork

4.47 (150 ocen)

  • 10 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Parowane bułeczki i wolnopieczona wieprzowina. Połączenie idealne!

  • 10 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 12 bułeczek bao:
    1 szklanka ciepłej wody
    20g świeżych drożdży
    3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka oleju + odrobina do posmarowania bułeczek
    ½ łyżeczki soli

    Składniki na wieprzowinę Pulled pork:
    1 kg łopatki wieprzowej
    2 cebule
    ¼ szklanki oleju
    1 szklanka wody
    Przyprawy
    1 płaska łyżka soli morskiej
    2 łyżeczki gorczycy
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    1 płaska łyżeczka pieprzu ziarnistego
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka brązowego cukru
Wystaw ocenę:

4.47 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bułeczki bao z szynką pulled pork - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułeczki bao:
    W odrobinie wody rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Odstawiamy na 10 minut.
    Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy zaczyn oraz resztę ciepłej wody i olej. Wyrabiamy tak długo aż zacznie odchodzić od ręki lub za pomocą miksera z hakami do wyrabiania. Gotowe ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. godzinę.
    W tym czasie przygotowujemy garnek z wodą oraz sitka do parowania (lub -jeśli mamy- parowar).
    Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części, formujemy w kulkę i wałkujemy na okrągły placek o śr 10cm. Smarujemy olejem i składamy na pół.
    Układamy nad parującą wodą i pod przykryciem trzymamy ok 15 minut.

    Wieprzowina pulled pork:
    Za przygotowanie mięsa zabieramy się min 2 dni wcześniej.
    Wszystkie przyprawy oraz cukier staramy się rozdrobnić w moździerzu. Mięso myjemy w zimnej wodzie, a następnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Dokładnie smarujemy olejem i nacieramy przyprawami. Przekładamy do pojemnika (najlepiej próżniowego z możliwością odessania powietrza) i marynujemy min. 24 godziny.
    Cebulę siekamy w piórka, czosnek przepuszczamy przez praskę. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na niej układamy zamarynowane mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 10 minut, obracamy na drugą stronę i pieczemy ponownie tyle samo.
    Po obsmażeniu mięso podlewamy wodą, zamykamy naczynie i pieczemy przez 9 godzin w zmniejszonej do 100⁰C temperaturze. Co jakiś czas podlewamy wytworzonym sosem.
    Po upieczeniu zbieramy tłuszcz wytworzony w trakcie pieczenia, a pozostały sos mieszamy z wieprzowiną, którą widelcem możemy bez problemu „poszarpać”.

    Przygotowane bułeczki bao podajemy z odrobiną mięsa pulled pork, surówką np. coleslawem z czerwonej kapusty oraz ogórkiem i pomidorem. Polecam, bo choć pracochłonne to bardzo smaczne!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować