Bułeczki bao z szynką Pulled pork

  • wyświetlono: 1393 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Parowane bułeczki i wolnopieczona wieprzowina. Połączenie idealne!

_DSC1395
  • 12 porcje
  • 600min
  • Średni

Składniki

Składniki na 12 bułeczek bao:
1 szklanka ciepłej wody
20g świeżych drożdży
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju + odrobina do posmarowania bułeczek
½ łyżeczki soli

Składniki na wieprzowinę Pulled pork:
1 kg łopatki wieprzowej
2 cebule
¼ szklanki oleju
1 szklanka wody
Przyprawy
1 płaska łyżka soli morskiej
2 łyżeczki gorczycy
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 płaska łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka brązowego cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki bao z szynką Pulled pork

  • 1. Bułeczki bao:
    W odrobinie wody rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Odstawiamy na 10 minut.
    Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy zaczyn oraz resztę ciepłej wody i olej. Wyrabiamy tak długo aż zacznie odchodzić od ręki lub za pomocą miksera z hakami do wyrabiania. Gotowe ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. godzinę.
    W tym czasie przygotowujemy garnek z wodą oraz sitka do parowania (lub -jeśli mamy- parowar).
    Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części, formujemy w kulkę i wałkujemy na okrągły placek o śr 10cm. Smarujemy olejem i składamy na pół.
    Układamy nad parującą wodą i pod przykryciem trzymamy ok 15 minut.

    Wieprzowina pulled pork:
    Za przygotowanie mięsa zabieramy się min 2 dni wcześniej.
    Wszystkie przyprawy oraz cukier staramy się rozdrobnić w moździerzu. Mięso myjemy w zimnej wodzie, a następnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Dokładnie smarujemy olejem i nacieramy przyprawami. Przekładamy do pojemnika (najlepiej próżniowego z możliwością odessania powietrza) i marynujemy min. 24 godziny.
    Cebulę siekamy w piórka, czosnek przepuszczamy przez praskę. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na niej układamy zamarynowane mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 10 minut, obracamy na drugą stronę i pieczemy ponownie tyle samo.
    Po obsmażeniu mięso podlewamy wodą, zamykamy naczynie i pieczemy przez 9 godzin w zmniejszonej do 100⁰C temperaturze. Co jakiś czas podlewamy wytworzonym sosem.
    Po upieczeniu zbieramy tłuszcz wytworzony w trakcie pieczenia, a pozostały sos mieszamy z wieprzowiną, którą widelcem możemy bez problemu „poszarpać”.

    Przygotowane bułeczki bao podajemy z odrobiną mięsa pulled pork, surówką np. coleslawem z czerwonej kapusty oraz ogórkiem i pomidorem. Polecam, bo choć pracochłonne to bardzo smaczne!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wieprzowinakolacjaobiadna parzeparowanebułeczki baowolnopieczona
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pulled pork - wyczesane mięso

Dodane przez: Paulina Nosek

Pulled pork - wyczesane mięso

To wspaniałe, uzależniające danie,...

Pulled pork w stylu hawajskim

Dodane przez: igraszki losu

Pulled pork w stylu hawajskim

Pulled pork stał się ostatnio bardzo...

pulled pork w sosie pomidorowym

Dodane przez: Wiewióra

Pulled pork w sosie pomidorowym z surówką...

Mięciutkie, wręcz rozpadające się...

image-0c2awwa

Dodane przez: paolineczka

Pulled pork - szarpana wieprzowina

Pulled pork co to właściwie jest...

image-0srglf1

Dodane przez: Marica738

Pulled pork - szarpana wieprzowina

Do jej zrobienia zainspirowała...

image-073htrt

Dodane przez: Alex M

Karkówka pulled pork

Rozpływające się w ustach, dobrze...