BUŁECZKI

0 (0 ocen)

  • 35 min

SZYBKIE I PYSZNE.

  • 35 min

Składniki:

  • 3 szkl. mąki,
    1 szkl. mleka,
    1 jajko,
    1/2 kos. margaryny,
    1 op. suchych drożdży,
    1 łyżka cukru,
    1 garść ziaren słonecznika.

Bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać mąkę, cukier i drożdże.
  • 2. W garnuszku podgrzać mleko, rozpuścić margarynę
  • 3. Do mąki wlać mleko z tłuszczem, wbić jajko, wsypać ziarna, wyrobić
  • 4. W razie potrzeby
    (gdyby było zbyt kleiste) podsypać więcej mąki. Zostawić do wyrośnięcia (aż podwoją objętość).
  • 5. Odrywać kawałki, formować kulki, układać na blasze, zostawić do wyrośnięcia na 10 min.

    piec ok 15 min w temp. 180st

Porady

można do ciasta zamiast nasion dodać np. przeciśnięty przez praskę czosnek lub zioła np. bazylię. Bułeczki zyskają niepowtarzalny smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy