Bułeczki

0 (0 ocen)

Domowym bułeczkom nie dorównują,te kupne

Składniki:


  • 1 łyżka suchych drożdży
    1 łyżki soli
    3 szklanki mąki
    1 łyżka cukru
    50 g roztopionego masła
    ok 450 ml ciepłego mleka
    jajka wymieszane z odrobiną wody do posmarowania
    opcjonalnie mak,sezam itp

Bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier rozpuść w mleku,dodaj masło.Wymieszaj.
    Drożdże wsyp do miseczki i dolej mleko,poczekaj aż drożdże zaczną pracować.
    Mąkę i sól przesiej,zrób dołek i wlej drożdże, Wymieszaj drewnianą łyżką,po czym wyrób ciasto.
    Wyrobione,gładkie i elastyczne ciasto przełóż do czystej miseczki i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny.
    Gdy ciasto wyrośnie przenieś je na stolnice i ugniataj przez chwilę. Z ciasta formuj bułeczki,przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
    Piekarnik nastaw na 220 stopni.
    Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem i posyp np makiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 20 minut.

Porady

Jeśli nie macie pewności czy są upieczone,wystarczy,że postukacie w spód bułki.Powinny wydać głuchy dźwięk.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy