Bułeczki

0 (0 ocen)

  • 35 min

Szybkie i proste w przygotowaniu... co najważniejsze zdrowe i bez sztucznych ulepszaczy

  • 35 min

Składniki:

  • 300 g maki pszennej
    100 g mąki razowej lub otrąb pszennych
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki miodu
    1 szklanka wody ciepłej
    ½ szklanki ciepłego mleka
    ¾ paczki drożdży
    1 żółtko
    Dodatkowo do posypania bułeczek: sezam/ kminek/ Otręby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki 1. Mleko wymieszać z wodą rozpuścić w drożdże. Mąki wymieszać razem dodać sól i cukier i delikatnie połączyć z rozczynem z drożdży na koniec dodając miód. Wyrobić ciasto przykryć ścierką do wyrośnięcia na ok 20-30 min.
    Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz wyrabiamy i formujemy małe bułeczki ( ok. 6 szt.) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę nacieramy żółtkiem i posypujemy według własnych upodobań, smaków : sezamem, kminkiem lub otrębami.
    Wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy grzanie góra / dół temp.190 st. Na ok 10 min. Następnie włączam termoobieg i piekę bułeczki jeszcze ok 15min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (151 ocen)

bułeczki

To może cię zainteresować