Bułeczki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Można je robić z dżemem, powidłem, owocami, kremem czekoladowym.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 1 kilogram
    - drożdże: 10 dekagramów
    - cukier: 30 dekagramów
    - Jajko: 6 sztuk
    - mleko: 2 szklanki
    - masło: 1 sztuka
    - aromat pomarańczowy: 1 łyżeczka
    - dowolne nadzienie: 1 sztuka

Bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, łyżkę cukru i mąki rozprowadzić, w jednej czwartej szklanki ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Do przesianej mąki dodać rozczyn, cukier, 5 jajek, roztopione masło, aromat.Wyrobić ciasto dolewając pozostałe mleko.Ciasto pozostawić do wyrośnięcia.
  • 3. Odrywać od ciasta małe kawałki, rozciągnąć na placuszki, na każdy nakładać nadzienie. Uformować okrągłe bułeczki.
  • 4. Rozmącić jajko i posmarować nim bułeczki. Piec około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy