Bułeczka babuni

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To najsmaczniejsze wspomnienie po mojej babci. Idealna bułeczka na śniadanie. Pysznie smakuje z dżemem ,masełkiem i ciepłym mleczkiem. Gdy raz spróbujesz nie będziesz mógł się od niej oderwać hehe. Tak jak to było w moim przypadku. ♥

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    6 dkg drożdży
    ok. 1 / 2 l mleka
    20 dkg cukru
    15 dkg margaryny
    4 żółtka
    2 jaja
    szczypta soli
    garść rodzynek
    jajko do posmarowania

Bułeczka babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru i szklanka mleka. Dodać 25 dkg mąki i wymieszać. Gdy podwoi swoją objętość wsypac resztę mąki, mleko oraz utarte żółtka i jaja z cukrem. Na końcu dodać roztopiona margarynę i garść rodzynek.
  • 2. Stopniowo wyrabiać ciasto mikserem, następnie przełożyć do dwóch foremek i poczekać ok 10-15 min. aż podrośnie.
  • 3. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym najpierw do 200 st. C przez 20 min. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 st C i piec przez 20-25 min. Wyjęte bułkę pozostawić do wystygnięcia.
  • 4. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy