To najsmaczniejsze wspomnienie po mojej babci. Idealna bułeczka na śniadanie. Pysznie smakuje z dżemem ,masełkiem i ciepłym mleczkiem. Gdy raz spróbujesz nie będziesz mógł się od niej oderwać hehe. Tak jak to było w moim przypadku. ♥
1 godz. 30 min
Składniki:
1 kg mąki
6 dkg drożdży
ok. 1 / 2 l mleka
20 dkg cukru
15 dkg margaryny
4 żółtka
2 jaja
szczypta soli
garść rodzynek
jajko do posmarowania
Bułeczka babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru i szklanka mleka. Dodać 25 dkg mąki i wymieszać. Gdy podwoi swoją objętość wsypac resztę mąki, mleko oraz utarte żółtka i jaja z cukrem. Na końcu dodać roztopiona margarynę i garść rodzynek.
2.Stopniowo wyrabiać ciasto mikserem, następnie przełożyć do dwóch foremek i poczekać ok 10-15 min. aż podrośnie.
3.Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym najpierw do 200 st. C przez 20 min. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 st C i piec przez 20-25 min. Wyjęte bułkę pozostawić do wystygnięcia.
Komentarze