Bukiet z muffinek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Muffinki udekorowane maślanymi kwiatami to świetny pomysł na prezent. Ogranicza nas tylko wyobraźnia :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Muffiny (ok 12 szt):
    32 dag mąki
    11 dag cukru kryształu
    180 g jogurtu greckiego
    125 ml mleka
    1 duże jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    15 dag mrożonych jagód

    Krem maślany:
    30 dag miękkiego masła
    100 g białek
    200 g cukru kryształu
    ekstrakt waniliowy
    barwniki spożywcze
    10 dag zielonej masy cukrowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Bukiet z muffinek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy muffinki: rozdzielamy składniki mokre i suche do 2 osobnych misek. Łączymy je razem, mieszając rózgą, Dodajemy jagody delikatnie mieszamy. Nakładamy do formy do pieczenia z papilotkami do 2/3 wys. Pieczemy ok 20 min w 180 st do suchego patyczka. Studzimy.
  • 2. Ubijamy białka z cukrem na parze, aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Następnie ściągamy znad pary i ubijamy mikserem ok 10 min. Stopniowo dodajemy po odrobinie masła. Na końcu dodajemy aromat. Dzielimy masę na tyle misek ile kolorów kwiatów chcemy uzyskać.
  • 3. Przekładamy krem do worka z odpowiednią tylką i wyciskamy dookoła muffinki pojedyńcze płatki, aż powstanie kwiat. Układamy babeczki obok siebie i dekorujemy listkami. Z masy cukrowej robimy łodyżki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować