Bukiet szparagów z prosciutto i parmezanem w cieście francuskim

  • wyświetlono: 230 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Jak zapewne wielu z Was, tradycji jedzenia szparagów nie wyniosłam z domu, bowiem u nas znane są stosunkowo od niedawna. Ale pokochałam je od pierwszego kęsa... Niektórym wydają się dość kłopotliwe, bo brakuje im koncepcji na to, jak je przyrządzić. Wielu znawców kuchni podkreśla jednak fakt, że im prościej przyrządzimy szparagi, tym lepiej wyeksponujemy ich niepowtarzalny smak. Zatem nie trzeba tu wielu kombinacji. Dlatego dziś będzie prosto, ale jakże wykwintnie. Mam dla Was bukiet wiosennych, zielonych szparagów otulony wybornym prosciutto i delikatnym ciastem francuskim z odrobiną aromatycznego parmezanu. Jest tak pyszna, że trudno uwierzyć, iż została przygotowana w 20 minut.

Logo czarne 800 i 150
  • 8 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

1 arkusz ciasta francuskiego
225 g szparagów zielonych
30 g parmezanu
60 g prosciutto
1 łyżka oliwy z oliwek
1 jajko
1 łyżka wody
pieprz czarny
sól morska

Sposób przygotowania przepisu:

Bukiet szparagów z prosciutto i parmezanem w cieście francuskim

  • 1. Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy na zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - wywczas końcówka sama się odłamie. Szparagi obtaczamy w oliwie z oliwek i posypujemy delikatnie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na kwadraty, każdy o boku 8 cm. Na każdym kawałku ciasta układamy plasterek szynki parmeńskiej, 2-3 szparagi na ukos i na wierzchu płatki parmezanu. Zawijamy dwa przeciwległe końce ciasta francuskiego tak, aby nachodziły na siebie i delikatnie sklejamy. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C i pieczemy przez 15 minut. Podajemy na ciepło, choć na zimno smakują równie doskonale.

Porady

Do przystawki świetnie sprawdzi się wytrawny Muscat. Lekki styl tego wina świetnie łączy się z delikatnymi, gotowanymi lub pieczonymi szparagami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto francuskieszynkaSzparagi

Komentarze

Podobne przepisy

Szparagi w cieście musztardowym

Dodane przez: justi2401

Szparagi w cieście musztardowym

Zielone szparagi przygotowane w...

Brzoskwinie

Dodane przez: JulkaTomeczek

Brzoskwinie w cieście francuskim

Ekspresowa i pyszna przekąska dla...

Kabanosy

Dodane przez: JulkaTomeczek

Kabanosy w cieście francuskim

Pyszna i szybka przekąska która...

łosoś w cieście francuskim

Dodane przez: elka72

Łosoś w cieście francuskim

Smaczna,efektowna i szybka wykonaniu...

Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto

Uwielbiam wiosnę! O tej porze roku...

Parówki w cieście francuskim

Dodane przez: akrobatka22

Parówki w cieście francuskim

Takie przekąski sprawdzą się rewelacyjnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE