Bukiet sezonowych sałat

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bukiet kolorowych sałat sezonowych ze smażonymi borowikami i orzechami pekan

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - borowiki (świeże): 600 gramów
    - szalotki (pokrojone w kostkę): 2 sztuki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - oliwa truflowa: 1 łyżka
    - miód truflowy: 1 łyżka
    - tymianek (posiekany): 1 łyżka
    - czosnek (pokrojony w plasterki): 3 ząbki
    - orzechy pekan (uprażone): 2 łyżki
    - parmezan (płatki): 3 łyżki
    - sałaty sezonowe (umyte i porwane na kawałki): 300 gramów

    - oliwa z oliwek: 0.5 szklanki
    - musztarda Dijon: 1 łyżka
    - ocet malinowy: 2 łyżki
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - szalotka (pokrojona w kostkę): 1 sztuka
    - Sól, pieprz czarny mielony, cukier do smaku: 1 szczypta

Bukiet sezonowych sałat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle uznania.
  • 2. Oczyszczone borowiki pokroić w grube plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek, borowiki i tymianek. Całość smażyć do momentu uzyskania złotego koloru.
  • 3. Tak przygotowane borowiki skropić oliwą truflową i miodem truflowym, a następnie delikatnie wymieszać z uprażonymi orzechami pekan lub włoskimi.
  • 4. Kolorowe sałaty połączyć z sosem vinaigrette, posypać wystudzonymi borowikami i płatkami parmezanu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy