Bukiet sałat z łososiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszna wiosenno-letnia sałatka z łososiem i drobnym makaronem na sałacie, to propozycja dla osób dbających o zdrowe odżywianie polecam!

  • 20 min

Składniki:

  • 1 opakowanie miksu sałat z rukolą
    30 dag świeżego łososia
    10 dag makaronu w kształcie ryżu
    100 g oliwek zielonych nadziewanych pastą łososiową
    2 pomidory
    1 ogórek
    1/2 cebuli
    pęczek rzodkiewki
    sól morska do smaku
    pieprz zielony w ziarnach
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżki oliwy

    Sos winegret:
    1 łyżka octu winnego
    3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
    szczypta suszonej bazylii
    szczypta soli
    świeżo zmielony czarny pieprz

Bukiet sałat z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w grubą kostkę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem zielonym utartym w moździerzu polewamy oliwą i mieszamy.Odstawiamy na 20 minut, po tym czasie smażymy rybę na patelni. Zostawiamy do wystudzenia
  • 2. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, przelewamy wodą osączamy na sicie. Miks sałat przesypujemy do miski . Ogórek pomidory i rzodkiewkę myjemy, kroimy w grubą kostkę, oliwki osączamy z zalewy.Mieszamy z sałatą oraz rybą i makaronem.
  • 3. Sos winegret: Ocet winny ucieramy z solą do rozpuszczenia wlewamy oliwę dodajemy pieprz oraz bazylię mieszamy, polewamy sałatkę. Podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy