Bukiet migdałowych róż

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Słodki bukiecik zamiast kwiatów z okazji Dnia Kobiet. Taki prezent mój syn zaniósł dzisiaj babci i swoim kuzynkom :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Muffiny z makiem: (4 sztuki)
    3 szkl mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl cukru
    375 ml mleka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    120 ml oleju
    3 jajka
    6 łyżek maku
    4 duże waflowe foremki do lodów

    Migdałowe róże: (12 sztuk)
    250 g zimnej margaryny
    2,5 szkl mąki
    1/2 szkl cukru pudru
    1 jajko
    1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
    szczypta soli
    czerwony i żółty barwnik

    Dodatkowo:
    360 g jogurtu grackiego
    1 czubata łyżka kakao
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki wody
    czekoladowe groszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruche ciasteczka Muffinki

Bukiet migdałowych róż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pracę zaczynamy od upieczenia różyczek. Margarynę ścieramy na tarce, dodajemy mąkę, cukier, sól, jajko i ekstrakt migdałowy. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy żółty barwnik a do drugiej czerwony. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godz.
  • Wycinamy małe kółeczka. 2. Oba ciasta wałkujemy na grubość 5 mm, kieliszkiem wycinamy małe kółeczka.
  • Formujemy różyczki z 10 kółek. 3. Do zrobienia jednej różyczki potrzebujemy 10 sztuk. Jedno kółko zawijamy w rulonik. Dookoła niego przyklejamy 3 "płatki", następnie dokładamy 6. Gotową różyczkę układamy w blaszce do pieczenia muffinek lub w silikonowych foremkach. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Ciasteczka nie powinny się spiec.
  • 4. Do przygotowania muffinek potrzebujemy dwóch misek. W jednej mieszamy "suche" składniki a drugiej "mokre". Zawartość miski z mokrymi składnikami przelewamy do mąki z dodatkami. Dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do 2/3 wysokości waflowych foremek. Pieczemy około 25 minut w 170 stopniach. Zostawiamy do ostygnięcia.
  • 5. Żelatynę zalewamy wodą. Kiedy napęcznieję podgrzewamy do rozpuszczenia. Jogurt mieszamy z cukrem i kakao. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Masę równomiernie rozkładamy na wystudzone muffinki. Na nich układamy po 3 różyczki. Czekoladowe groszki układamy pomiędzy ciasteczkami. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować