Bukiet migdałowych róż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pracę zaczynamy od upieczenia różyczek. Margarynę ścieramy na tarce, dodajemy mąkę, cukier, sól, jajko i ekstrakt migdałowy. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy żółty barwnik a do drugiej czerwony. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godz.
2.Oba ciasta wałkujemy na grubość 5 mm, kieliszkiem wycinamy małe kółeczka.
3.Do zrobienia jednej różyczki potrzebujemy 10 sztuk. Jedno kółko zawijamy w rulonik. Dookoła niego przyklejamy 3 "płatki", następnie dokładamy 6. Gotową różyczkę układamy w blaszce do pieczenia muffinek lub w silikonowych foremkach. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Ciasteczka nie powinny się spiec.
4.Do przygotowania muffinek potrzebujemy dwóch misek. W jednej mieszamy "suche" składniki a drugiej "mokre". Zawartość miski z mokrymi składnikami przelewamy do mąki z dodatkami. Dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do 2/3 wysokości waflowych foremek. Pieczemy około 25 minut w 170 stopniach. Zostawiamy do ostygnięcia.
5.Żelatynę zalewamy wodą. Kiedy napęcznieję podgrzewamy do rozpuszczenia. Jogurt mieszamy z cukrem i kakao. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Masę równomiernie rozkładamy na wystudzone muffinki. Na nich układamy po 3 różyczki. Czekoladowe groszki układamy pomiędzy ciasteczkami. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Komentarze