Uwielbiam szparagi zielone, są delikatne w smaku i lekkie. Lubię ugotować je zawsze na parze i podać z cebulką. Można je jeść jako samodzielne danie ,ale i jako dodatek do mięs.
20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1 bukiet zielonych szparag,
1 cebula,
2 łyżki masła 82%,
sól i pieprz do smaku.
1 łyżeczka cukru.
Bukiet maślanych szparagów z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy lub odrywamy zdrewniałe końcówki (ok 2-3cm).
2.W garnku zagotuj wodę, szparagi włóż do pojemnika do gotowania na parze. Posyp szparagi solą oraz cukrem. Przykryj pokrywką i pozostaw na około 5 minut aby się ugotowały na parze (można ugotować również w garnku).
3.W między czasie obieramy cebulę i kroimy w plasterki. Smażymy na maśle aż do zeszklenia. Dodaj na minutę ugotowane szparagi i podsmaż razem z cebulą. Na koniec dopraw jeszcze lekko solą i pieprzem.
Komentarze