Budyniowy sernik

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik czekoladowy z kruszonką

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 330 gramów
    - kakao: 50 gramów
    - masło: 200 gramów
    - cukier: 130 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - twaróg (chudy): 500 gramów
    - jogurt naturalny: 500 gramów
    - budyń czekoladowy (opakowanie): 3 sztuki
    - proszek do pieczenia (opakowanie): 1 sztuka
    - cukier: 125 gramów
    - jajka: 6 sztuk
    - cukier puder: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Budyniowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury
    180 °C (z termoobiegiem:
    do 160 °C). 280 g mąki zmiksować
    z kakao, masłem, 100 g cukru, jajem
    i 2–3 łyżkami zimnej wody.
    Następnie energicznie zagnieść
    i wyrobić kruszonkę. 3/4 wsypać do
    tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej
    papierem do pieczenia. Lekko docisnąć
    i uformować brzeg.
  • 2. Przygotować masę: twaróg rozkruszyć.
    Wymieszać z jogurtem,
    budyniem w proszku, proszkiem do
    pieczenia i cukrem na gładką masę.
    Ciągle mieszając, wbijać po jaju.
    Masę rozprowadzić na cieście i wygładzić
    wierzch.
  • 3. Do pozostałego ciasta wsypać
    50 g mąki i resztę cukru. Wyrobić
    kruszonkę, a następnie rozłożyć
    równomiernie na masie serowej.
    Ciasto piec ok. 75 minut. Po ok. 40
    minutach przykryć folią aluminiową.
    Wyłożyć na kratkę kuchenną do
    wystygnięcia. Przed podaniem
    oprószyć cukrem pudrem ewentualnie
    wymieszanym z kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Czekolada Jajka Kakao Mąka Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (182 ocen)

biszkopt budyniowy

To może cię zainteresować