CIASTO BUDYNIOWY PRZEKŁADANIEC

0 (0 ocen)

Nie jest czasochłonne, szybko i sprawnie je się robi.Gwarantuję, że jeżeli lubisz budyń, będziesz się nim zajadać, aż Ci się będą uszy trzęsły!

Składniki:

  • 2 budynie bananowe ( 2 x 60 g) z cukrem
    2 budynie toffi lub krówka ( 2 x 60 g ) z cukrem
    2 śmietan fixy ( 2 x 9 g )
    śmietana kremówka 30% (330 ml), mocno schłodzona
    herbatniki (u mnie pełnoziarniste, 2 x 250 g )
    tabliczka gorzkiej czekolady
    1,4 l mleka ( 2 x 700 ml )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto budyniowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blacha o wymiarach 36 x 23 cm

    Budyń bananowy i toffi gotuję w dwóch osobnych garnkach,
    każdy w 700 ml mleka.
    Po ich ugotowaniu odstawiam na chwilę, by troszkę przestygły.
    Następnie blachę wykładam folią spożywczą, papierem albo folią aluminiową, by ciasto podczas stania w lodówce nie pochłonęło zapachu blachy.
    Na dnie wykładam herbatniki, jeden obok drugiego tworząc spód.
    Na to wykładam budyń bananowy, rozprowadzam go równomiernie.
    Następnie ponownie układam warstwę herbatników po całości.
    Rozprowadzam budyń toffi.
    Układam ostatnią warstwę herbatników.
    Ciasto odkładam na bok.
    Gorzką czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej (do garnka nalewam wodę, zagotowuję, na garnek daję blaszaną miskę i wkładam do niej czekoladę). Lekko studzę.
    Śmietanę kremówkę ubijam, dodaję śmietan fixy.
    Gdy śmietana będzie ubita, dodaję gorzką czekoladę i dokładnie mieszam.
    Krem czekoladowy rozprowadzam na górnej warstwie herbatników, posypuję białą czekoladą (możesz użyć czegoś innego, np. wiórków kokosowych).

    Wkładam do lodówki, trzeba dobrze schłodzić,
    by budynie były zwarte a herbatniki zmiękły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować