BUDYNIOWY MURZYNEK

0 (0 ocen)

To ciasto pieke przynajmniej raz w miesiacu

Składniki:

  • JASNE CIASTO-1 1/2 szkl maki,17dag masla,sol. WARSTWA KAKAOWA-6 jajek,1 3/4szkl cukru pudru,5 lyzek kakao,7 dag orzechow wloskich zmielonych. KREM-1/2litra mleka,2 budynie waniliowe,25dag masla,1 2/3szklanki cukru pudru.Duze opakowanie herbatnikow.

Budyniowy murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Make zagniec z maslem szczypta soli i 2 lyzkami cieplej wody na gladkie nie klajace sie ciasto.Wkladamy na godz do lodowki.Wykladamy na blaszke .Żoltka ucieramy z polowa cukru.Z druga polowa ubijamy bialka na sztywna piane.Delikatnie laczymy obie masy dodajac kakao i zmielone orzechy.Mase rozsmarowujemy na ciescie. Pieczemy w 180st ok 30 min.Zostawic do wystygniecia.Z mleka i budyniu ugotuj krem budyniowy,.Maslo utrzyj z pudrem i zmiksuj z budyniem.Kremem posmaruj ciasto,uloz herbatniki. Posyp pudrem schlodz.

Porady

Herbatniki mozemu na przemian ukladac zwykle i z czekolada.Budyn gotujemy bez cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy