Budyniowiec waniliowy z brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 2 części. Jedna większa na spód i mniejsza na kruszonkę z wierzchu. Schładzamy w zamrażarce.
masa
W szklance mleka rozpuszczamy budynie a 2 szklanki zagotowujemy. Dodajemy budynie z galaretką, dokładnie mieszamy i studzimy.
Brzoskwinie kroimy w kostkę ( te w puszki dobrze odsączcie z wody).
Dużą blachę (25x35) wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na tarce o dużych oczkach większą część ciasta. Wykładamy budyń (jeszcze lekko ciepły, aby grudek nie było przy rozprowadzaniu). Na wierzch układamy brzoskwinie i na koniec ścieramy resztę ciasta.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 45 minut. Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze