Budyniowiec waniliowy z brzoskwinią

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto z budyniem waniliowym i soczystą brzoskwinią. Przepis na dużą blachę.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    3 szklanki mąki
    250 g masła zimnego
    3 jajka
    szklanka słodzika/cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany
    masa
    3 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe
    1 galaretka cytrynowa
    mała puszka brzoskwiń lub 3 świeże
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Budyniowiec waniliowy z brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto
    Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 2 części. Jedna większa na spód i mniejsza na kruszonkę z wierzchu. Schładzamy w zamrażarce.
    masa
    W szklance mleka rozpuszczamy budynie a 2 szklanki zagotowujemy. Dodajemy budynie z galaretką, dokładnie mieszamy i studzimy.
    Brzoskwinie kroimy w kostkę ( te w puszki dobrze odsączcie z wody).

    Dużą blachę (25x35) wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na tarce o dużych oczkach większą część ciasta. Wykładamy budyń (jeszcze lekko ciepły, aby grudek nie było przy rozprowadzaniu). Na wierzch układamy brzoskwinie i na koniec ścieramy resztę ciasta.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 45 minut. Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Budyń Owoce Wanilia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować