Budyniowiec - owocowiec z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko zamieszać. Przelać do wysmarowanej foremki i piec około 30 - 40 min w temperaturze 180 stopni.
Ostudzić.
2.Zagotować budyń według przepisu na opakowaniu. Do gorącego dodać mało i dokładnie wymieszać do jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepły wylać połowę na biszkopt.
3.Rozrobić galaretkę cytrynową i do przestudzonej zetrzeć jabłka i wylać na ostygnięty budyń. Gdy stężeje położyć drugą warstwę budyniu.
4.Rozrobić galaretkę pomarańczową. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę i wyłożyć na budyń po czym zalać tężejącą galaretką i całość włożyć do lodówki do całkowitego stężenia placka.
Komentarze