Budyniowiec - owocowiec z galaretką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

rozpływa się w ustach

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:

    5 - 6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:

    2 budynie wiśniowe
    4 szklanki mleka
    4 płaskie łyżki cukru
    2 kostki 200g masła

    2 galaretki: cytrynowa i pomarańczowa
    2 jabłka
    1 puszka brzoskwiń

Budyniowiec - owocowiec z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko zamieszać. Przelać do wysmarowanej foremki i piec około 30 - 40 min w temperaturze 180 stopni.
    Ostudzić.
  • 2. Zagotować budyń według przepisu na opakowaniu. Do gorącego dodać mało i dokładnie wymieszać do jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepły wylać połowę na biszkopt.
  • 3. Rozrobić galaretkę cytrynową i do przestudzonej zetrzeć jabłka i wylać na ostygnięty budyń. Gdy stężeje położyć drugą warstwę budyniu.
  • 4. Rozrobić galaretkę pomarańczową. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę i wyłożyć na budyń po czym zalać tężejącą galaretką i całość włożyć do lodówki do całkowitego stężenia placka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy