Budyniowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto powstało według własnego pomysłu. Smakuje całej rodzinie i jest obowiązkowo na każdej rodzinnej uroczystości.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. Mąki;
    1 margaryna; 2-3 łyżki kakao;
    4 jajka (1całe + 3żółtka); ¾ szkl cukru;
    2 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 łyżki śmietany
    Krem:
    1 litr mleka , ¾ kostki margaryny, 3 czubate łyżki mąki pszennej,
    3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 3 cukry waniliowe
    Dodatkowo:
    3 paczki kakaowych herbatników (lub zwykłych)
    2 galaretki, 2-3 banany

Budyniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    1.Z podanych składników zagnieść ciasto. Piec około 30 minut.
    2.Ugotować krem: Z litra mleka odlać ¾ szklanki, rozpuścić w nim oba typy mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami i margaryną. Po zagotowaniu zestawić z ognia, wlać mleko z rozpuszczoną mąka ciągle mieszając. Gotować jeszcze przez chwile.
    3.Na upieczone ciasto wylać gorący krem. Na kremie ułożyć herbatniki.
    4.Po wystygnięciu na herbatniki wyłożyć pokrojone banany.
    5.Zalać tężejącą galaretka. Odstawić w chłodne miejsce do czasu aż galaretka stężeje.
    SMACZNEGO!!!

Porady

Ciasto można upiec dzień wcześniej. Przez ten czas skruszeje i będzie smaczniejsze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy