Budyniowec z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zazwyczaj budyniowiec jest z jabłkami, natomiast ja postanowiłam zmienić go trochę i zrobiłam z rabarbarem. Połączenie genialne i smaczne.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jaj
    1 szkl cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2,5 szkl. mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    250 g masła/margaryny
    1 budyń śmietankowy
    3 szklanki mleka
    250g rabarbaru

Budyniowec z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy z połową cukru i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, przesianą mąkę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy partiami pozostały cukier i ubijamy aż całkowicie się rozpuści. Pianę z białek dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Pół ciasta wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylewamy ciepły budyń, kładziemy pokrojony w kawałki rabarbar i wylewamy resztę ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 50-60 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy