Budyniowe z jabłkami

5 (181 ocen)

Pyszne kruche ciasto z delikatną pianką budyniowo czekoladową i jabłkami do niedzielnej kawusi. W moim domu uwielbiają takie ciasta

Składniki:

  • Ciasto
    kakao - 3 łyżki
    margaryna -1 kost
    mąka -500 g
    cukier kryształ -3 łyżki
    żółtka jaj -5 szt
    proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
    tłuszcz do formy
    MASA BUDYNIOWA
    białka jaj -5 szt
    olej -0,5 szkl
    budynie czekoladowe - 2 opak
    cukier -250 g
    sól - szczypta
    DODATKOWO
    jabłka - 5 szt
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyniowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
  • Budyniowe z jabłkami 2. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, cukier i żółtka.
  • Budyniowe z jabłkami 3. Połączyć składniki, szybko zagnieść kruche ciasto.
  • 4. Ciasto podzielić na dwie części, włożyć do torebki foliowej i odstawić do zamrażalnika na 60 minut.
  • 5. MASA BUDYNIOWA
    Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • 6. Gdy piana jest już ubita, dodawać po trochu cukru, cały czas ubijać.
  • 7. Następnie wsypać do piany budyń czekoladowy, dokładnie wymieszać.
  • Budyniowe z jabłkami 8. Pod koniec mieszania dolewać cienkim strumieniem olej, dokładnie zmiksować.
  • Budyniowe z jabłkami 9. DODATKOWO
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki.
  • Budyniowe z jabłkami 10. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem, zetrzeć połowę ciasta do blachy, wylać masę budyniową, ułożyć na masie jabłka i zetrzeć drugą część ciasta.
  • Budyniowe z jabłkami 11. Wstawić ciasto do piekarnika i piec 35 minut w 180 stop.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować