Budyniowe tarteletki z prażoną gruszką w polewie czekoladowo - migdałowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkoptowe tarteletki:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i dodać do niej proszek do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier, nadal ubijając. Następnie dodać żółtka oraz wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę.
Wysmarowane margaryną i obsypane mąką foremki napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec w nagrzanym do 170°C piekarniku przez ok. 20 min.
2.Budyń:
6 łyżek mleka zostawić do rozmącenia budyniu. Pzostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek.Chwilę gotować ciągle mieszając. Gotowym gorącym budyniem napełnić wcześniej przygotowane biszkoptowe tarteletki.
3.Z wody cukru i wanilii przygotować syrop. Do gotującego się syropu włożyć obrane gruszki. By bezpiecznie stały należy odciąć kawałek spodu. Gotować na małym ogniu ok 10-15min.w zależności od stopnia miękkości gruszek.
4.Wystudzone gruszki kłaść na tarteletki polać sosem czekloladowym, posypać płatkami migdałów uprażonymi na patelni. Gruszki udekorować listkami mięty.
Porady
Można użyć gotowego sosu, lub przyrządzić go samemu z gorzkiej czekolady i śmietanki.
Komentarze