Budyniowe pączki

  • wyświetlono: 1731 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pączki podwójnie budyniowe – ciasto z dodatkiem budyniu oraz słodki krem budyniowy. Posypane cukrem pudrem są super. Kalorii sporo ale raz na rok można zaszaleć.

  • 30 porcje
  • 60min

Składniki

Ciasto:
60 dag mąki tortowej(u mnie Basia)+ do podsypania
1 jajko
3 żółtka
Sól do smaku
3 dag świeżych drożdży
1 budyń waniliowy
5 dag masła
2 łyżki spirytusu
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
200 ml przegotowanego, ciepłego mleka
½ kg smalcu +1/2 l oleju do smażenia
Cukier puder do oprószenia pączków
Nadzienie:
1 budyń waniliowy
200 ml mleka
½ puszki masy kajmakowej o smaku tofii
10 dag masła

Sposób przygotowania przepisu:

Budyniowe pączki

  • 1. Wykonanie: mąkę przesiać do miski, dodać sól do smaku, wymieszać, zrobić dołek. Do mleka dodać 1 łyżkę cukru, drożdże, wymieszać do rozpuszczenia się składników, wlać do mąki w dołek. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży. Masło stopić, odstawić do przestygnięcia. Do miski z drożdżami dodać jajko, żółtka, budyń waniliowy,spirytus,pozostały cukier, wyrobić ciasto. Na koniec dodać stopiony tłuszcz, wyrobić jednolitą masę do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Przykryć ciasto, odstawić ponownie w ciepłe miejsce by ciasto dobrze wyrosło.
    Wyrośnięte ciasto rzenieść na stolnicę, podsypaną mąką, rozwałkować na płat o grubości około 4-5 mm, szklanką wycinać kółka. Z tych uformować kulki, ułożyć na ściereczce w ciepłe miejsce by pączki wyrosły.
    W garczku o podwójnym dnie rozgrzać tłuszcze do temp. smażenia. Wyrośnięte pączki wkładać porcjami na gorący tłuszcz, smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Ułożyć na papierowym ręczniku by odsączyć nadmiar tłuszczu.
    Na mleku ugotować gęsty budyń, przestudzić, dodać masło, utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać kajmak, utrzeć masę.
    Przestudzone pączki, naciąć nożem, wsunąć łyżeczkę masy, skleić pączki, posypać cukrem pudrem.

Polecamy też galerię przepisów: Tłusty Czwartek 2019

Porady

1.pączki na rozgrzany tłuszcz wrzucać sklejeniem ciasta.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

budyńdomowy wyróbz przepisu mojej mamy.

Komentarze

Podobne przepisy

Budyniowe Biszkopty

Dodane przez: gotowanietoproste

Budyniowe Biszkopty

Domowe biszkopty, czasem warto...

Serowe pączki

Dodane przez: rzelkazag

Pączki serowe z budyniem

Uwielbiam oponki, więc te pączki...

Pączki z serka homogenizowanego.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pączki z serka homogenizowanego

Pierwszy raz zrobiłam takie pączki...

Ciasteczka budyniowe z kajmakiem

Dodane przez: Słodki Sentyment

Ciasteczka budyniowe z kajmakiem

Przepyszne ciasteczka budyniowe...

Pączki nadziewane marmoladą

Dodane przez: Wiater Barbara

Pączki nadziewane marmoladą

Pyszne pączki nadziewane marmoladą...

Mini pączki

Dodane przez: Krystyna32

Mini pączki

Szybkie do przygotowania i bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE