Domowe biszkopty, czasem warto swoje upiec i posmakować takich domowych, są pyszne, a te są jeszcze bardziej pyszne bo z dodatkiem budyniu w proszku który sprawia że smakowicie pachną i przepysznie smakują :)
30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 20 sztuk:
2 jajka kl L (osobno białka i żółtka)
40 g cukru
38 g budyniu w proszku waniliowego bez cukru (1 opakowanie)
50 g mąki pszennej
ewentualnie kilka kropel esencji waniliowej
szczypta soli
Budyniowe biszkopty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, pod koniec dosypujemy partiami cukier i dalej ubijamy.
2. Do ubitych białek dodajemy żółtka i bardzo krótko miksujemy.
3. Następnie przesiewamy mąkę i proszek budyniowy, dodajemy ewentualnie esencję waniliową. Mieszamy całość delikatnie.
4. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, a na papier wykładamy porcje ciasta formując okrągłe biszkopty o śred. 5 cm (pamiętajmy o zachowaniu odstępu, żeby ciasteczka się ze sobą nie połączyły)
Biszkopty pieczemy w 170-180 stop grzanie góra-dół bez termoobiegu przez około 20 minut.
Komentarze