Budyniowe cudo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Jajka przełoż do misy dodając sode i cukier. Ubijaj na sztywną pianę nad parą. Gdy już ubijesz dodaj resztę składników przesianych przez sitko. Delikatnie wymieszaj. Przełóż masę biszkoptową do tortownicy 30. Piec 30min w 180C. Po upieczeniu przekrój biszkopt na 3części. Każdy blat naponczuj herbatą.
2.Masa budyniowa śmietankowa: Większą połowę mleka zagotować. Budyń rozmieszać w reszcie mleka z 4łyżkami cukru i wlać go do gotującego się mleka, mieszając aby budyń nam się nie przypalił. Po ugotowaniu bydyniu odstawić do wystygnięcia. Margarynę wymiksować i dodać do ostudzonego budyniu. Na koniec dodać spirytus-wymieszać. Przekładamy na dolny blat. Przykrywamy 2blatem biszkoptu.
3.Masa budyniowo-kakaowa: Większą połowę mleka zagotować. Budyń i kakao rozmieszać w reszcie mleka z 4łyżkami cukru i wlać go do gotującego się mleka, mieszając aby budyń nam się nie przypalił. Po ugotowaniu bydyniu odstawić do wystygnięcia. Margarynę wymiksować i dodać do ostudzonego budyniu. Na koniec dodać spirytus-wymieszać. Masę rozkładamy na 2blat. Przykrywamy 3blatem. Polewamy polewą kakaową, posypujemy wiórkami i dekorujemy wg uznania.
Komentarze