Budyniowa tarta z kwiatami hibiskusa

0 (0 ocen)

tarta jest szybka w wykonaniu a hibiskus przyciąga wzrok ;-)

Składniki:

  • Składniki na spód;
    20 dag mąki pszennej
    10 dag zimnego masła
    1 jajko
    5 dag cukru

     krem;
    2 jajka
    1 szklanka  kwaśnej śmietany
    1 szklanka mleka
    ziarenka z 1 laski wanilii
    1 budyń waniliowy
    2- 3 łyżki cukru
    1 łyżka mąki pszennej

     Dodatkowo;
     kilka kandyzowanych kwiatów hibiskusa
    2 cytrynowe galaretki

     

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Galaretki

Budyniowa tarta z kwiatami hibiskusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie;
     Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i chłodzić około pół godz. następnie wylepić nim formę do tarty (średnica około 28cm)
    Ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem , lub kulkami ceramicznymi. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 190 C i piec około 15 min. Wszystkie składniki kremu dokładnie ze sobą zmiksować aby nie było żadnych grudek. Wyjąć ciasto zdjąć obciążniki wylać na nie delikatnie krem. Zapiekać około 30 min. Kwiaty hibiskusa zalać niewielką ilością wrzątku i zostawić aby "rozkwitły". Budyń powinien być ścięty a nie płynny. Kiedy budyń się zetnie wyciągamy tarte z piekarnika. Galaretki rozpuszczamy w pół litra wody. Studzimy. Na przestygnięte ciasto układamy kwiaty hibiskusa a następnie zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia

Porady

forma ma wymiary 28 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Galaretka cytrynowa Hibiskus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować