budyniowa pianka z malinami na kruchym cieście - przepyszne!

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

fantastyczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Rozpływa się w ustach - u mnie w domu bitwa o każdy kawałek ;)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • blacha 25x30
    ciasto:
    (szklanka poj. 250 ml)
    - 2,5 szklanki mąki krupczatki lub pszennej
    - 5 żółtek "L"
    - 3 łyżki cukru pudru
    - łyżka cukru wanilinowego
    - 250 g dobrej jakości margaryny lub masła
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Piana:
    - 5 białek "L"
    - szklanka cukru
    - 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
    - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowania po 40g)
    - 1/2 szklanki oleju rzepakowego

    dodatkowo:
    - ulubione owoce (najlepiej kwaśne) - najbardziej polecam maliny - jest wtedy przepyszne:) - mogą być mrożone
    około 500g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Pianka

Budyniowa pianka z malinami na kruchym cieście - przepyszne! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    1. przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę lub masło (zimne) - kroję w małe kawałeczki - i rozdrobnić wszystko nożem najlepiej na stolnicy
    2. dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtka i szybko zagnieść ciasto aby nie "nabrało" zbyt wysokiej temperatury.
    3. ciasto podzielić na dwie nierówne części
    4. większą część ciasta zostawić, mniejszą schować do lodówki
    5. blachę wykleić ciastem,nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 stopni - góra dół - i podpiec około 15-18 minut. Ciasto po podpieczeniu lekko ostudzić

    Piana:
    1. ubić 5 białek z cukrem i cukrem wanilinowym
    2. wsypywać powoli proszek budyniowy do połączenia się składników - cały czas na najwyższych obrotach.
    3. strużką wlewać olej - nie przerywając ubijania
    4. na podpieczony spód wylać pianę
    5. na pianę ułożyć maliny
    6. na maliny zetrzeć resztę schłodzonego ciasta

    Ciasto pieczemy w 190 stopniach - góra dół - do zrumienienia (około 35 minut)

Porady

podawać z cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować