Budyniowa pianka z malinami na kruchym cieście - przepyszne! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
1. przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę lub masło (zimne) - kroję w małe kawałeczki - i rozdrobnić wszystko nożem najlepiej na stolnicy
2. dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtka i szybko zagnieść ciasto aby nie "nabrało" zbyt wysokiej temperatury.
3. ciasto podzielić na dwie nierówne części
4. większą część ciasta zostawić, mniejszą schować do lodówki
5. blachę wykleić ciastem,nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 stopni - góra dół - i podpiec około 15-18 minut. Ciasto po podpieczeniu lekko ostudzić
Piana:
1. ubić 5 białek z cukrem i cukrem wanilinowym
2. wsypywać powoli proszek budyniowy do połączenia się składników - cały czas na najwyższych obrotach.
3. strużką wlewać olej - nie przerywając ubijania
4. na podpieczony spód wylać pianę
5. na pianę ułożyć maliny
6. na maliny zetrzeć resztę schłodzonego ciasta
Ciasto pieczemy w 190 stopniach - góra dół - do zrumienienia (około 35 minut)
Komentarze