Delikatne ciasto biszkoptowe z masą budyniową i cytrynową pianką. Idealny dodatek do porannej kawy.
50 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Forma: 20x36 cm
Składniki ciasto:
4 jajka
Sól do smaku
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Papier do pieczenia
Masa budyniowa
2 budynie o smaku waniliowym(może być śmietankowym lub cytrynowym) bez cukru
200 g miałkiego cukru do wypieków
200 g masła o temp. pokojowej
1/3 szklanki soku z cytryny
Pianka:
1 galaretka o smaku cytrynowym
400 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
250 g herbatników maślanych
Lukier:
4 łyżki cukru pudru
Sok z cytryny
Poncz:
½ szklanki przegotowanej wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
Budyniowa kostka z pianką cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka wybić, dodać sól do smaku, cukier, ubić do białości. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać porcjami mąki, delikatnie mieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni.
Składniki na poncz wymieszać, nasączyć wystudzony biszkopt.
Budynie ugotować w ½ l wody wraz z sokiem cytrynowym, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Do kremu dodawać porcjami przestudzony budyń, ucierać. Wyłożyć na nasączony biszkopt, schłodzić w lodówce.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Do ubitej śmietanki dodać krzepnąca galaretkę, ubić. Wylać na przestudzony krem budyniowy, Wyrównać, ułożyć herbatniki, ponownie schłodzić.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny(użyć tyle soku by lukier był gęsty), wylać na herbatniki, schłodzić. Ciasto kroić w kostkę.
Porady
Gdy chcemy większą piankę należy użyć półtorej galaretki i 500 ml śmietanki.
Komentarze