Budyniowa kostka z pianką cytrynową

4.5 (195 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatne ciasto biszkoptowe z masą budyniową i cytrynową pianką. Idealny dodatek do porannej kawy.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma: 20x36 cm
    Składniki ciasto:
    4 jajka
    Sól do smaku
    ¾ szklanki cukru
    ¾ szklanki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Papier do pieczenia
    Masa budyniowa
    2 budynie o smaku waniliowym(może być śmietankowym lub cytrynowym) bez cukru
    200 g miałkiego cukru do wypieków
    200 g masła o temp. pokojowej
    1/3 szklanki soku z cytryny
    Pianka:
    1 galaretka o smaku cytrynowym
    400 ml śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    250 g herbatników maślanych
    Lukier:
    4 łyżki cukru pudru
    Sok z cytryny
    Poncz:
    ½ szklanki przegotowanej wody
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Galareta Ciasta Galaretki Sok

Budyniowa kostka z pianką cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, dodać sól do smaku, cukier, ubić do białości. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać porcjami mąki, delikatnie mieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni.
    Składniki na poncz wymieszać, nasączyć wystudzony biszkopt.
    Budynie ugotować w ½ l wody wraz z sokiem cytrynowym, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Do kremu dodawać porcjami przestudzony budyń, ucierać. Wyłożyć na nasączony biszkopt, schłodzić w lodówce.
    Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Do ubitej śmietanki dodać krzepnąca galaretkę, ubić. Wylać na przestudzony krem budyniowy, Wyrównać, ułożyć herbatniki, ponownie schłodzić.
    Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny(użyć tyle soku by lukier był gęsty), wylać na herbatniki, schłodzić. Ciasto kroić w kostkę.

Porady

Gdy chcemy większą piankę należy użyć półtorej galaretki i 500 ml śmietanki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Sok z cytryny Śmietanka Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować