Budyń z prawdziwą wanilią i sosem owocowym (słodzony stewią) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odkrawamy 1/2 laski wanilii. Przecinamy wzdłuż i wyjmujemy nożem ziarenka. 300ml mleka zagotowujemy ze stewią, masłem i ziarenkami wanilii. Można włożyć również kawałek laski wanilii z której wyjęliśmy ziarenka (po zagotowaniu należy ją wyjąć).
2.Do pozostałych 100ml dodajemy budyń w proszku, gdy mleko się zagotuje wlewamy rozpuszczony proszek i energicznie mieszamy.
3.Przelewamy budyń do wypłukanych zimną wodą miseczek bądź foremek na muffinki (ja użyłam właśnie takich, silikonowych).
4.Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy na ok 45 min do lodówki.
5.W tym czasie przygotowujemy sos owocowy. Rozpuszczamy pastylki stewii w 100ml wody, następnie dodajemy owoce i gotujemy aż do ich częściowego bądź całkowitego rozpuszczenia, jak kto woli :)
Komentarze