Budyń z liofilizowanym proszkiem z maliny i czarnej porzeczki

wyświetlono: 94 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Ferie zimowe kojarzą mi się z układaniem puzzli, jazdą na sankach, lepieniu bałwana i ... jedzeniu budyniu! Tak, tak będąc dzieckiem uwielbiałam budyń i mogłabym go jeść o każdej porze dnia i nocy. Częstym powodem kłótni pomiędzy mną a moją siostrą było to, czy mama ma nam przygotować budyń czy kisiel :D Jasna sprawa siostra bardziej przepadała za kiślem*.

* Tak mówimy w Kieleckim :D

opublikowany: 18.01.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • 10 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml mleka
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżki mąki pszennej (można zastąpić skrobią kukurydzianą lub mąką ziemniaczaną)
    2-3 łyżki cukru (można zastąpić ksylitolem lub stewią)
    2 łyżeczki liofilizowanego proszku malinowego np. LYOFOOD
    0,5 łyżeczki liofilizowanego proszku z czarnej porzeczki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Budyń z liofilizowanym proszkiem z maliny i czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 400 ml mleka zagotować. W 100 ml mleka wymieszać cukier, proszki liofilizowane oraz mąki. Można zblendować gdyby pojawiły się grudki. Gdy mleko zacznie się gotować przelać mieszankę do garnka i gotować budyń przez około 2-3 min, cały czas intensywnie mieszając. Przelać do miseczek i podać np. z mrożonymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Krystyna32 zdjecie11

Galaretka z czarnej porzeczki

Pyszna galaretka. Świetnie nadaje się do naleśników lub gofrów.

kategoria: Galareta galaretki Przetwory opublikowany: 14.07.2018 | wyświetlono: 693 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE