Budyń z liofilizowanym proszkiem z maliny i czarnej porzeczki

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Ferie zimowe kojarzą mi się z układaniem puzzli, jazdą na sankach, lepieniu bałwana i ... jedzeniu budyniu! Tak, tak będąc dzieckiem uwielbiałam budyń i mogłabym go jeść o każdej porze dnia i nocy. Częstym powodem kłótni pomiędzy mną a moją siostrą było to, czy mama ma nam przygotować budyń czy kisiel :D Jasna sprawa siostra bardziej przepadała za kiślem*.

* Tak mówimy w Kieleckim :D

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml mleka
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżki mąki pszennej (można zastąpić skrobią kukurydzianą lub mąką ziemniaczaną)
    2-3 łyżki cukru (można zastąpić ksylitolem lub stewią)
    2 łyżeczki liofilizowanego proszku malinowego np. LYOFOOD
    0,5 łyżeczki liofilizowanego proszku z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyń z liofilizowanym proszkiem z maliny i czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 400 ml mleka zagotować. W 100 ml mleka wymieszać cukier, proszki liofilizowane oraz mąki. Można zblendować gdyby pojawiły się grudki. Gdy mleko zacznie się gotować przelać mieszankę do garnka i gotować budyń przez około 2-3 min, cały czas intensywnie mieszając. Przelać do miseczek i podać np. z mrożonymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować