Budyń w sosie karmelowo-pomarańczowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Słodki deser dla prawdziwych łasuchów

  • 60 min

Składniki:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
    1 l mleka
    4 pomarańcze
    60 g cukru
    2 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Karmel

Budyń w sosie karmelowo-pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń przygotować wg. przepisu podanego na opakowaniu. Jeszcze gorący rozlać do 4 miseczek przepłukanych wcześniej zimną wodą. Następnie wstawić do lodówki i chłodzić ok. 2 godzin. Wycisnąć sok z dwóch pomarańczy, a pozostałe dwie obrać i oczyścić z błonek. Sok, który wycisnęliśmy z pomarańczy zagotować (ok 125 ml).
  • 2. Do osobnego garnka przesypać cukier i go skarmelizować. Dodać do niego płatki migdałowe i wymieszać. Do gorącego karmelu dodać gorący sok i gotować jeszcze razem przez chwilę. Ostudzić i dodać obrane cząstki pomarańczy. Budyń wyłożyć na talerzyk i polać sosem karmelowo-pomarańczowym z pomarańczami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować