Budyń jaglany z musem truskawkowym i mango

4.5 (168 ocen)

  • 20 min

Budyń z kaszy jaglanej, z musem truskawkowym i mango to moja propozycja walentynkowego śniadania. Budyń jaglany pachnący wanilią, słodki truskawkowy mus przełamany orzeźwiającym mango, czy to nie brzmi wspaniale? Pyszna, zdrowa, pożywna i bardzo oryginalna wersja walentynkowego śniadania.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na budyń:

    1 szklanka kaszy jaglanej
    1 i 1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    3 łyżki cukru
    1 laska wanilii

    Składniki na mus truskawkowy:

    8 mrożonych truskawek
    5 łyżek wody
    1/2 szklanki cukru

    Do ozdoby:

    1 dojrzałe mango
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyń jaglany z musem truskawkowym i mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą.
  • 2. W garnku umieszczamy kaszę, mleko, cukier i ziarenka wanilii. Gotujemy do całkowitego wyparowania mleka.
  • 3. Dolewamy śmietankę i gotujemy 1 minutę.
  • 4. W międzyczasie, gdy budyń będzie się gotował, przygotowujemy mus truskawkowy. Truskawki, wodę i cukier umieszczamy w małym rondelku. Gotujemy na małym ogniu, pilnując aby tryskawki nie przywarły, a cukier się nie przypalił.
  • 5. Po kilku minutach, truskawki zmiękną, cukier się rozpuści. Blendujemy całość na gładki mus.
  • 6. Budyń już prawie gotowy. Układamy w szklankach na przemian mus i kaszę jaglaną, ozdabiamy pokrojonym w kostkę mango.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować