Budyń dyniowo waniliowy z cynamonową nutą

0 (0 ocen)

To idealny deser dla najmłodszych i nie tylko. Budyń jest pyszny i prosty i w przygotowaniu. Taki deserek to samo zdrowie…

Składniki:

  • • ok. 20 dag dyni,
    • ok. 250 ml mleka,
    • 3-4 łyżeczki cukru waniliowego,
    • 1 łyżeczka cynamonu,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • Do dekoracji: starta biała czekolada, bita śmietana

Budyń dyniowo waniliowy z cynamonową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Puree z dyni:
    Dynię kroimy w kostkę, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy odrobiną cukru waniliowego i cynamonem, pieczemy aż zmięknie (około 1 godziny w temperaturze 180 stopni). Miksujemy na gładka masę.
    2. Połowę mleka zagotujemy. Do reszty mleka dodajemy mąkę i cukier waniliowy, wszystko mieszamy. Następnie dodajemy puree dyniowe i mieszamy. Tak przygotowaną mleczno-dyniową masę wlewamy to gotującego się mleka, mieszamy dokładnie i na małym ogniu gotujemy do zgęstnienia.
    3. Budyń nalewamy do pucharków, dekorujemy. Smacznego!

Porady

Jeśli przygotujemy sobie zapas puree i zamrozimy możemy się cieszyć takim budyniem cały rok :) Zamiast piec dynię możemy ją ugotować również w mleku, ale moim zdaniem pieczona jest smaczniejsza.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy