Budyń dyniowo mandarynkowy

0 (0 ocen)

Smaczny deser dla miłośników dyni i nie tylko.

Składniki:

  • ok. 200 g. dyni Hokkaido (waga bez skórki i pestek)
    3-4 mandarynki (bez białych błonek)
    ok 250 ml mleka,
    1-2 łyżki cukru trzcinowego,
    1 łyżeczka cukru waniliowego,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej

Budyń dyniowo mandarynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Puree z dyni: Dynię kroimy w kostkę, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy odrobiną cukru waniliowego, pieczemy aż zmięknie (około 1 godziny w temperaturze 180 stopni). Upieczona dynie przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy pokrojone w kostkę mandarynki i wszystko miksujemy przy pomocy blendera na gładka masę ( jeśli nasze mandarynki maja pestki to wyciągamy).
    Połowę mleka zagotujemy z cukrem aby się nam rozpuścił.
    Do reszty mleka dodajemy mąkę i cukier waniliowy, wszystko mieszamy. Następnie dodajemy puree dyniowo mandarynkowe i mieszamy. Tak przygotowaną masę wlewamy pomału to gotującego się mleka, mieszamy dokładnie i na małym ogniu gotujemy do zgęstnienia. Budyń nalewamy do pucharków, dekorujemy według uznania. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy