Budyń dyniowo mandarynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Puree z dyni: Dynię kroimy w kostkę, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy odrobiną cukru waniliowego, pieczemy aż zmięknie (około 1 godziny w temperaturze 180 stopni). Upieczona dynie przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy pokrojone w kostkę mandarynki i wszystko miksujemy przy pomocy blendera na gładka masę ( jeśli nasze mandarynki maja pestki to wyciągamy).
Połowę mleka zagotujemy z cukrem aby się nam rozpuścił.
Do reszty mleka dodajemy mąkę i cukier waniliowy, wszystko mieszamy. Następnie dodajemy puree dyniowo mandarynkowe i mieszamy. Tak przygotowaną masę wlewamy pomału to gotującego się mleka, mieszamy dokładnie i na małym ogniu gotujemy do zgęstnienia. Budyń nalewamy do pucharków, dekorujemy według uznania. Smacznego!
Komentarze