Buddha Bowl z tofu i kuskusem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Budda Bowl to posiłek w misce lub półmisku, pełen zdrowych i smacznych rzeczy. Przedstawiam moją wersję z tofu, kuskusem perłowym i sosem z dodatkiem tahini - jest idealna na konkretne i pyszne śniadanie!

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tofu marynowane - 180g
    Olej - 1 łyżeczka
    Kuskus perłowy - 100g
    Oliwa - 1 łyżka
    Curry - 1 łyżeczka
    Płatki chilli - 1/2 łyżeczki
    Marchewka - 1szt
    Kalarepa - 1szt
    Pomidory koktajlowe - 9szt
    Papryka (u mnie zielona) - 1szt
    Kukurydza konserwowa - 3 łyżki
    Rukola - 2 garście
    Sezam

    Sos:
    Majonez - 1 łyżka
    Sos słodko-ostry - 2 łyżki
    Tahini - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Buddha bowl

Buddha bowl z tofu i kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Używałam tofu marynowanego. Jeśli używacie naturalnego, warto dzień wcześniej zamarynować je w ulubionych przyprawach.
    Tofu kroimy w kostkę. Smażymy na łyżeczce oleju, aż będzie zarumienione z każdej strony.

    Kuskus perłowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu dodajemy 1 łyżkę oliwy, curry i płatki chilli. Dokładnie mieszamy.

    Marchew i kalarepę kroimy w cienkie paseczki (najlepiej obieraczką lub temperówką do warzyw). Paprykę kroimy w paski, pomidory na połówki.

    Składniki sosu mieszamy.

    W misce lub na półmisku układamy wszystkie składniki obok siebie. Całość polewamy sosem i posypujemy sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tofu Kuskus Warzywa Tahini

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować