Buchty z nadzieniem różanym na śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować tortownicę o średnicy 25 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia.
Drożdże wymieszać z mąką(jeśli używamy suchych to ok. 10g), ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn. Jajko roztrzepać z mlekiem, cukrem i skórką otartą z cytryny. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać mleko z jajkiem, dodać masło, sól, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na nieduże części po 50 g. Z każdej części zrobić kulkę, którą rozpłaszczyć w dłoni
(lub rozwałkować), na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia i skleić. Nadzienim może być marmolada, powidła lub nutella. Układać blisko siebie w tortownicy (powinny się stykać). Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Przed samym pieczeniem posmarować roztopionym masłem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 - 27 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce, podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego - mi osobiście nejlepiej smakują jeszcze ciepłe :)
Komentarze