Buchty z nadzieniem różanym na śniadanie

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Bardzo smaczne - lekkie,maślane bułeczki z nadzieniem z róży.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 500 gramów
    - drożdże swieże: 20 gramów
    - mleko: 270 mililitrów
    - masło roztopione: 60 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier: 2.5 łyżki
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - skórka starta z cytryny: 1 sztuka
    - powidła,marmolada na nadzienie: 150 gramów
    - cukier puder: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Buchty z nadzieniem różanym na śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować tortownicę o średnicy 25 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia.


    Drożdże wymieszać z mąką(jeśli używamy suchych to ok. 10g), ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn. Jajko roztrzepać z mlekiem, cukrem i skórką otartą z cytryny. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać mleko z jajkiem, dodać masło, sól, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na około 1,5 godziny).

    Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na nieduże części po 50 g. Z każdej części zrobić kulkę, którą rozpłaszczyć w dłoni
    (lub rozwałkować), na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia i skleić. Nadzienim może być marmolada, powidła lub nutella. Układać blisko siebie w tortownicy (powinny się stykać). Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

    Przed samym pieczeniem posmarować roztopionym masłem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 - 27 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce, podawać oprószone cukrem pudrem.

    Smacznego - mi osobiście nejlepiej smakują jeszcze ciepłe :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować