Buchty z musem śliwkowym

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cudownie mięciutkie, delikatne, połączone ze sobą bokami bułeczki z pysznym jedwabistym musem śliwkowym sprawią, że przeniesiesz się w smaki dzieciństwa. Do tego jeszcze szklanka mleka ..... mmmm ..... niebo w gębie .....

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki
    1 jajo
    300 ml mleka
    1,5 łyżeczki soli
    3 łyżeczki cukru
    3 łyżki masła
    7 g drożdży suszonych
    15 łyżek musu śliwkowego

    PONADTO:

    masło do posmarowania
    cukier puder do oprószenia

Buchty z musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier i drożdże.
  • 2. Masło roztopić, przestudzić.
  • 3. Mleko delikatnie podgrzać.
  • 4. Do mąki dodać roztopione masło, jajko i letnie mleko. Wszystko dokładnie wyrobić.
  • 5. Ciasto zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • 6. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę, podzielić na 15 równych części.
  • 7. Każdy kawałek ciasta spłaszczyć, na środek nałożyć łyżeczkę musu śliwkowego. Brzegi zlepić ze sobą i zawinąć pod spód.
  • 8. Bułeczki układać jedną obok drugiej w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 9. Gotowe bułeczki pozostawić na 30 min do wyrośnięcia, następnie posmarować roztopionym masłem.
  • 10. Piec w 180 stopniach ok 25 min.
  • 11. Gorące posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy