BUCATINI Z SOSEM POMIDOROWYM

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Proste danie prosto ze słonecznej Italii, gdzie ostatnio mogłam się wyszaleć kulinarnie. Jednego dnia postanowiliśmy nie ruszać się za bardzo z domu i cały dzień spędziliśmy nad basenem jedząc.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron bucatini: 500 gramów
    - pomidory: 5 sztuk
    - czosnek: 7 ząbków
    - parmezan: 10 plastrów
    - bazylia: 1 pęczek
    - czerwone wino wytrawne: 0.5 szklanki
    - pesto genovese: 150 gramów
    - sól, pieprz: 2 szczypty

Bucatini z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czosnek na desce z nożem 1. Czosnek obrać, lekko zgnieść i poszatkować (niekoniecznie na równe i małe kawałki). Pomidory pokroić na średniej wielkości kawałki.
  • 2. Czosnek wysypać na zimną oliwę i podsmażyć aż będzie miękki. Dodać pokrojone pomidory. Posolić. Popieprzyć. Podlać winem. Dodać pesto. Wymieszać.
  • makaron i sos razem w garnku 3. Makaron wrzucić do lekko osolonej wrzącej wody i gotować 7 minut. Odcedzić. Wrzucić z powrotem do garnka. Dodać sos i wymieszać.
  • bucatini z pomidorami, parmezanem i bazylią 4. Podawać ze świeżą bazylią i płatkami parmezanu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy