Bucatini to makaron podobny do spaghetti. Wyróżnia się tym, iż przez środek makaronu przechodzi niewielka dziurka. Dzięki temu chłonie sos i co za tym idzie, cały wyborny wachlarz smaków. Pyszne danie
2.Do blendera przelać pomidory wraz z sokiem z puszki, dodać koncentrat pomidorowy i ćwiartki pomidora, cukier i pieprz. Zmiksować pulsacyjnie, pozotawiając cząstki pomidora ( nie powinien być dokładnie zmiksowany). Sos przelać do rondla, zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć, gotować 10 minut. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą oraz śmietaną. Gotować jeszcze 1-2 minuty. Dodać pesto z bazylii, połączyć. Sos zdjąć z ognia.
4.Czerstwą bagietkę ( najlepiej suszyć ją 1 dzień) zmiksować na niezbyt drobną panierkę. Filety kurczaka lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, posypać solą i pieprzem. Zamoczyć w rozkłóconym jajku, obtoczyć w panierce. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju ( 6-8 minut).
5.Makaron polać sosem, udekorować listkami bazylii, podawać z oliwkami, pomidorem i panierowaną piersią kurczaka. Można posypać parmezanem ( niekoniecznie, parmezan jest już w pesto).
6.Rady: do sosu dodaję 150 ml wody, w której gotował się makaron. Makaron gotuję w tym samym czasie, w którym przygotowuję sos.
Komentarze