Bucatini z sosem miętowym

0 (0 ocen)

Bucatini, znany również jako perciatelli, to spaghetti z dziurką.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    1 garść makaron bucatini
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki natka pietruszki
    przyprawa do dań Kucharek
    pieprz
    0,5 łyżeczki papryka słodka
    10 dag mozzarella biała starta
    oliwa z oliwek

    Sos miętowy.
    zdeglasowany smak z upieczonej roladki
    100 ml śmietana 36%
    1 łyżeczka sosu miętowego
    ew. 2 łyżeczki posiekanej drobno mięty

Bucatini z sosem miętowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bucatini 1. Piersi z kurczaka rozbić, doprawić, ułożyć na przesmarowanej oliwą foli do pieczenia. Uformować prostokąt. Całość posypać posiekaną pietruszką.
    Makaron gotować 8 minut, odcedzić. Czosnek drobno posiekać, krótko przesmażyć na oliwce, dodać makaron, wymieszać, przestudzić.
    Na utworzonym prostokącie z piersi, rozłożyć makaron, posypać startą mozzarellą, zwinąć w folii w rulon i piec w piekarniku 190 oC 30 minut.
    Sos. - Wykorzystać wywar wytworzony w czasie pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać , gotować i zredukować do pożądanej gęstości. Można zaciągnąć dodając odrobinę mąki ziemniaczanej.
    Po wyjęciu rolady z piekarnika odczekać 5 minut, następnie pokroić na plastry. Podać z sosem miętowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy